1 Aylık Bebek Gelişimi
1 aylık bebek gelişimi oldukça hassas bir konudur. Özellikle de ebeveynler ilk kez çocuk sahibi oluyorsa. Bebek gelişiminin ilk dört haftasında bedensel ve zihinsel değişiklikler gözlemlenir. Kilo alır, saçları uzamaya, siması şekillenmeye başlar. Bu ilk ayda, uykusuz geceler olur. Ayrıca ebeveynler birçok işi tek elle yapmayı öğrenir. Aileler bu bir aylık zor süreci başarıyla tamamladıkları için kendilerini tebrik etmelidir. Peki, 1 aylık bebek gelişimi sonucunda nelerle karşılaşırız. Özetlemeye çalışalım;
1 Aylık Bebek Gelişimi (Yenidoğan)
Vücut Gelişimi
- Kollar ve bacaklar hafif bükülü olarak gövdeye doğru toplanmış durumdadır. (Fleksiyon Postürü)
- En önemli refleksi doğuştan itibaren kısa süreli ışığa ve objeye göz odaklanmasının olmasıdır.
- Bu dönemdeki hareketlerin çoğu reflekstir.
- Yakalama refleksi kuvvetli olup ellerini yumruk yapar. Seslere reaksiyon verir.
- 2 aylık olduklarında yüzükoyun yatırıldığında başını yerden kaldırabilir. Dik tutulduğunda baş daha az düşer.
- Ellerini genelde yumruk yapar.
- Işığı ve objeyi gözleri ve başı ile 90 derece izleyebilir.
Zeka Gelişimi
- Tanıdık seslere tepki verir. İşitme duyusu tamamen gelişir.
- Anneyi tanır, yüksek sesle irkilir.
- 15 cm’e kadar uzağı görebilir.
- Konuşulanları veya yakınında çalan bir şarkıyı rahatça duyabilir.
- Anne memesine yönelme refleksi de yine bu dönemde aktiftir.
- Çocukluk çağı beyin gelişiminin büyük bölümü ilk 3 yaşta ( %85) olur, ilk ayla birlikte beyinde gelişim gözlemlenir.
Beslenme
Emzirirken bebeğin ne kadar süt tükettiğini tam olarak anlamak zordur, bunun yerine her beslenmenin uzunluğu ve bebeğin göğsü ne kadar iyi boşalttığı izlenmelidir. 1 aylık bebeklerin mide kapasitesi 130 ila 150 ml’dir ve günde ortalama 8-10 kez emzirilmelidirler.
Günlük koşturma içinde ya da farklı sağlık problemlerinden dolayı bebeğini sürekli emziremeyen anneler, sütünü sağarak saklama yoluna gidilebilir. Peki anne, sütü her gün sağmak zorunda mıdır ? Bugün sağılan bir süt ne kadar süre kullanılabilir ?
Anne Sütü Bozulmadan Nasıl Saklanır ?
- Oda sıcaklığında 3 saat,
- Buzdolabında 3 gün,
- Dondurucuda 3 ay boyunca saklanabilir.
1 Aylık Bebek Gelişimi – Doktor Kontrolü
Yenidoğan, hayata gözlerini açtıktan 1 hafta sonra ilk doktor muayenesine gitmelidir. Hekim, bebeğin gelişim sürecini izlemek için aylık rutin muayeneye gelinmesini isteyebilir. Bebek 4 haftalık olduğunda rutin pediatrik muayene zamanı da gelmiş demektir. Bu ziyarette uzman doktor, bebeğin büyümesini ve gelişimini değerlendirecektir. Hepatit B aşısının ikinci dozu da bu ziyarette uygulanabilir.
Rutin muayeneler dışında Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), bebeklerin aşağıdaki belirtileri göstermesi durumunda, ailelerin hekime başvurmaları gerektiğini söylüyor;
- Yetersiz beslenme ve süt emerken problem yaşama
- Parlak ışıkta gözünü kırpmama
- Hareket eden cisimleri takip edememe
- Gözlerde odaklanma problemi
- Kol ve bacakları hareket etmemesi veya sert(kaskatı) olması
- Yüksek seslere tepki vermemesi
- Alt çenede titreme
Kardeş Rekabeti Nedir ?
Ebeveynlerin yenidoğandan başka bir çocuğu varsa, küçük bebeğin 1 aylık olmasıyla, evin içinde kardeş rekabeti başlayabilir. Neden? Çünkü bir aylık bebeğin uyku süresi azalmaya başlar, artık sadece beşiğinde yatarak zaman geçirmez ve daha fazla ilgi ister. Bu, diğer çocukların ebeveynleriyle daha az zaman geçireceği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte aile üyeleri, bir ay içinde evdeki yeni bireye alışır. Bu değişiklikten büyük çocuğunuzun olumsuz etkilenmemesi için, yeni düzenlemeler yapmak, kardeş rekabetini önlemeye ve azaltmaya yardımcı olacaktır.
Ailelere bazı öneriler;
- Büyük çocuğunuzu sürecin bir parçası yapın. Bebeği tutmak, bez paketini getirmesini istemek, kıyafetleri çıkarmak gibi yaşına uygun şekilde yardım isteyin. Ancak gözlem altında tutmayı hiçbir zaman unutmayın.
- Büyük çocuğunuz zaman zaman sinirlenebilir ve eski alışkanlıklarına geri dönebilir. Örneğin, yakın zamanda tuvalet alışkanlığı edindiyse bu dönemde sizi tekrar yanında isteyebilir.
- Aile büyüklerinin bu süreçte en büyük yardımcınız olduğunu unutmayın. Çocuklardan biriyle zaman geçirmesine izin verin.
- Eski alışkanlıklarınıza mümkün olduğunca sadık kalın. Yemek ve uyku zamanları gibi rutinlerinizi değiştirmemeye çalışın.
1 Aylık Bebek Gelişimi – Sık Sorulan Sorular
Bebeklerin mide hacmi doğumdan sonraki ilk üç günde ortalama 5-10 ml civarındadır. Bu hacim 1-2 hafta içinde 20-30 ml’ye çıkar. 1. ayın sonunda 50-60 ml ile 100 ml arasında değişiklik gösterir. Ayrıca günde ortalama 8-10 kez emzirilmelidirler.
1 aylık bebek günde 6-8 kez kaka yapar. Bazı günler 4’e düşebileceği gibi bazı günlerde 10’a kadar çıkabilir.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), yenidoğan iki aylık olana kadar gelişimi için ölçütler konulmaması gerektiğini belirtiyor. Çünkü bebeklerin gelişim evreleri farklılaşabilir. Bazı bebekler daha hızlı büyürken, bazıları onlara daha sonra yetişir. Yine de ortalama bir rakam vermek gerekirse bir aylık erkek bebeğin ağırlığı ortalama 4- 4,5 kilo, kız bebeğin ağırlığı ise ortalama 3,8 -4,2 kilodur.
Bebeklerin uyku ihtiyacı ve uyku süreleri büyüme dönemlerine göre farklılık gösterir. 1 aylık yenidoğan günde 16-18 saat arası uyur. Bebekler, 24 saatlik periyotta bir ya da iki kez uzun süreli uyurlar, birkaç kez de kısa süreli şekerleme yapabilirler. Zaman geçtikçe ihtiyaç duydukları uyku miktarı da azalır. Bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için geceleri düzenli uyuması oldukça önemlidir. İlk 6 aydan sonra ailelere düşen görev ise bebeğin düzenli bir uyku alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmaktadır.
Not: Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), kısa şekerlemeler için bile olsa ailelerin bebekleriyle birlikte uyumamasını öneriyor.
Evet. Araba yolculuklarında, bebek koltuğu arkaya dönük, güvenli bir şekilde yerleştirilmeli ve mümkünse ebeveynlerden biri bebeğin yanında seyahat etmelidir.
Faydalı İçerikler: Bebekler Kaç Aylıkken Emekler ?