Lösemi Nedir ?
Lösemi Nedir? Çocukluk döneminde oluşan en yaygın kanser türüdür. Lösemi, kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak da adlandırılır. Ülkemizde her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.
Löseminin Nedenleri
Lösemi kemik iliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Kemiklerin içinde bulunan kemik iliği, kırmızı ve beyaz kan hücreleri (alyuvarlar ve akyuvarlar) ile kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositlerin üretildiği yerdir. Burada üretilen beyaz kan hücrelerinde bulunan lenfoid ve myeloid adı verilen hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması lösemi hastalığına neden olur. Genetik yatkınlıklar, radyasyon, böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların lösemiye neden olabileceği düşünülmektedir.
Belirtileri
- İştahsızlık
- Kansızlık
- Zayıflama
- Bacaklarda Kemik Ağrıları
- Cilt Altında Kanamalar
- Burun Ve Diş Eti Kanamaları
- Ateş
- Ayrıca baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları ile de hastalık kendisini gösterebilir
Lösemi Nedir – Tedavi
Löseminin tedavisi öncelikle damar yolundan ve ağızdan verilen kemoterapi ilaçlarıyla yapılır. Tedavisi süresi 2 yıla kadar devam edebilir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici kanser ilaçları (immünoterapi) ve radyoterapi de hastanın durumuna göre kullanılır. Bazı hastalarda ise kemik iliği nakline ihtiyaç duyulur. Hastaya tam uyumlu olan kardeş, anne, baba, akraba veya akraba dışı kişilerden bu nakil yapılabilir. Doku grubu antijenleri hasta ile uyumlu olan, 2 ila 60 yaş arasındaki herhangi bir kişi kök hücre ve kemik iliği nakli için verici olabilir. Ayrıca son yıllarda yarı uyumlu olan aile bireylerinden de nakil yapılmaya başlanmıştır. Bu, haploidentik nakil olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde lösemi tedavilerinde başarı oranı yüzde 85’e ulaşmıştır.
Tedavi Sonrası
Hastalar tedavi sonrası 10 yıl süreyle izlenir. Kontrol aylık olarak başlar sonrasında 3 aylık ve yıllık periyodlarla devam eder. Yıllar geçtikçe hastalığın tekrarlama riski de azalır.