Çocuklarda Baş Ağrısı
Hepimizin başı dönem dönem ağrır. Bazı ağrılar ağrı kesici veya uykuyla geçer, bazı ağrılar için ise ayrıntılı tanı ve tedavi gerekir. Aslında çocuklarımız için de durum tıpa tıp aynısı.
Peki çocukların başı neden ağrır ?
- Açlık
- Uykusuzluk
- Uzun saatler ekrana bakma
- Stres
- Aşırı yorgunluk
- Diş çürümesi
- Kulak iltihabı
- Burun tıkanıklığı
- Migren
- Ayrıca beyinde oluşabilen bazı tehlikeli hastalıklardan dolayı da çocuğunuzun başı ağrıyabilir.
Ağrı kesici vermeli miyiz ?
Öncelikle çocuk doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciyi kullanmalı, kendi ağrı kesicinizi çocuğunuza vermemelisiniz. Sürekli ağrı kesici vermek pek tavsiye edeceğimiz bir çözüm değildir. Çünkü bu, tedaviyi zorlaştırır ve baş ağrılarını daha da artırabilir. Ağrı kesici yerine, televizyon, telefon gibi gürültü yapan ve baş ağrısına neden olabilen cihazları kapatarak dinlenmesini sağlayabilirsiniz.
Ne zaman doktora gitmeli ?
- Ağrı, çocuğunuzun ağlamasına veya yerinde duramamasına neden olacak kadar şiddetlendiyse
- Gözde kayma oluyorsa
- Uyuşukluk ve zayıflık varsa vakit kaybetmeden bir çocuk hekimine başvurmalısınız.
Tedavi Nedir ?
Tedavide esas olan baş ağrısının kaynağını bulmaktır. Bunun için nörolojik muayene yapılır ve hekimin gerekli görmesi halinde de BT veya MR görüntülemelerine başvurulur. Yaşam tarzından kaynaklı bir ağrı var ise çocuğun uyku saatlerini ve beslenmesini düzenlemek, ekrana bakma saatlerini azaltıp açık havada zaman geçirmesini sağlamak ağrının geçmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra migren de çocuklarda baş ağrısına sıklıkla yol açan bir başka nedendir. Migren tanısı konulduğun da ise migren ilaçları başlanır. Son olarak düşük bir ihtimal olsa da baş ağrıları kimi zaman beyinde oluşan bir hasarın belirtisi olabilir ve cerrahi operasyon gerektirir.